For mange år siden var Lindenborg Kro en del af lokalmiljøet, og den var en del af det entourage, som altid kom til Selsø Slot. Det var den gode mad og krostuen, som var samlingspunktet for lokalmiljøet, og det var der, hvor de handlende, der kom til fjorden, blandt andet valgte at overnatte og spise, inden de skulle ud og falbyde deres varer.

Det har også været der, hvor den lokale bonde kom for at få et krus øl, og hvor maden var rigelig og lavet af de gode lokale råvarer fra egnen.

Der har været en livlig trafik til den lokale herregård, Selsø Slot. Den har været en stor del af kroens omsætning, for de handlende og andre, som skulle ind og sælge deres varer til slottet, har nok ikke ladet være med at nyde en øl i den hyggelige krostue.

At Lindenborg Kro har været godt besøgt og serveret god mad og drikke, kan man se, da de har haft kongelig bevilling siden 1487. Imponerende, men med sikkerhed fortjent.

En del af historien

Kroen eksisterede indtil 1967, hvor den brændte ned. Et historisk tab, men den blev heldigvis genopbygget, men den blev i den forbindelse rykket lidt væk fra vejen for at give en bedre panoramaudsigt over Roskilde Fjord.

Frem til 2015 fungerede kroen som reel kro, men som med så mange andre kroer i det danske land, så var konkurrencen for stor, og nøglen blev drejet om. Det var dog ikke længe, at lokalerne skulle stå tomme.

I 2016 fik den gamle kro nemlig nyt liv. Den store flygtningestrøm, som startede i 2016, kom til Lindenborg Kro, og kroen er i dag bygget om til at huse dem, som kommer fra verdens brændpunkter. En ny rolle, men en rolle, som den gamle kro til fulde har levet op til, og det er byens bedste udsigt, som de, der nu bor på kroen, har.

Det er med til at vise, at en historisk lokalitet i et lille del af kongeriget aldrig rigtig udspiller sin rolle. Der er brug for bygninger til at huse mennesker over det hele, og hvorfor ikke som altid åbne dørene for dem, der kommer langvejs fra. Det har i alle dage været formålene med kroerne, og det er det stadig, som dette med al tydelighed viser.

Muligheder for fremtiden

Det spændende ved en smuk bygning som denne er, at det ikke er sikkert, at der skal huses flygtninge for al evighed. Der er rig mulighed for at omdanne til en kro igen, skulle det have en interesse, men der kan også laves alt fra hotel til kursuslokaler i de smukke omgivelser.

Der er sikkert også dem, der ville ønske sig, at de kunne have deres kontorlokaler i disse omgivelser, der ligger fantastisk. Alle ansatte ville i hvert fald kunne nyde de smukke omgivelser, og de ville give kolorit til enhver arbejdsdag.

Kun tiden vil dog vise, hvad denne bygning kommer til at have af rolle i fremtiden, og indtil da er den en omvej værd, hvis du er i nærheden og gerne vil nyde et smukt syn på din vej. For selvom det er en genopbygget kro, så er den smuk, som den altid har været, og det er ikke til at se, der er tale om en moderne og genopført udgave af en gammel, hæderkronet kro.