Kroen er også en kulturinstitution. Tidligere var det der, hvor du kunne få nyheder fra den store verden, og det var der, hvor du kunne høre fortællinger fra fjerne lande eller høre om de lokale nyheder, næsten så hurtigt som vi andre i dag kan tænde for dem på fjernsynet eller finde dem på telefonen.

På den måde har skænkestuen eller krostuen altid været centrum for nyheder og repræsenteret alle dele af verden. Den har bragt fortællinger om det, som engang var det mørke Afrika, et kontinent som for mange år siden lige så godt kunne have været på den anden side af månen, og som ifølge de legender, som man fik fortalt, var fyldt med underlige mennesker og bizarre fabeldyr.

Senere var det også i krostuen, de lokale mødtes. Det kunne være for at høre nyt om politik, religion, eller om de lokale rygter, for dem er der jo altid mange af, lige meget hvor du er henne i verden. Der er ingen forskel fra storby til landets mindste landsby.

Og der er mad og drikke

Der var varme om vinteren. Ildsteder blussede, og alle kunne få varmen, når de havde brug for det. Der var noget at drikke, et sted at sove og mad at spise. Desuden er kromad stadig moderne, og der er mange, der synes det er hyggeligt at tage rundt i landet for maden og stemningen.

Desuden har de fleste nogle bestemte ideer om, hvad en kro skal være. Det skal være hyggeligt og indbydende. Maden skal være klassisk. Der skal være gamle møbler i træ og potter og pander i kobber som pynt. Stemningen og serveringen skal være hjertelig. Alt det gør en god kro.

For nogle skal det være den nye, nordiske stil med lokale råvarer i højsædet. Den slags kroer er dem, der tiltrækker et helt andet publikum. Det er spændende og nyt, og det er mad, som mange kører meget langt efter.

Flere og flere lukker dog. For er maden ikke helt unik, så kører de færreste de lange ture ud af landevejene for et måltid. Det er et stykke historie, der uddør, men heldigvis er der stadig kroer tilbage. Eller i det mindste bygningerne. De ligger mange steder, og det er en del af vores historie lige som så meget andet. Kommer du ud på landevejene, ja så kommer du sikkert forbi flere af slagsen.

Du kan nyde Lindenborg Kro på disse ture. Ved Roskilde Fjord. Men den er en af dem, der ikke længere langer danske retter over disken. Bygningen er dog bestemt et besøg værd, for smuk, det er den i hvert fald. Her kan du drømme dig tilbage til middelalderen og frem og tænke på alle dem, der har holdt ind her for at tage et hvil, sørge for deres heste og udstyr, få noget at drikke og en varm seng at hvile i. Mange skæbner har været her i tidernes løb, og mange vil fortsat komme, for den effekt har de historiske steder.

Så er du i nærheden af Roskilde, så er det ikke den store omvej. Heller ikke selvom du ikke kommer til at nyde god mad lige her. Men måske en gang i fremtiden slår Lindeborg Kro på ny dørene op og serverer kromad og godt selskab for dem, der kommer forbi på deres vej til og fra noget andet.